Presentació

Presentació

L’itinerari de La Ruta del Cister segueix el traçat del GR®175, transcorre per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell i, és l’únic recorregut que enllaça entre sí els tres monestirs cistercencs de Santes Creus, Poblet i Vallbona.

Durant el recorregut descobrirem un territori profundament humanitzat, amb camps de cereals, ametllers, oliveres i vinyes, camins ancestrals plens de marges i cabanes de pedra seca; ens endinsarem a l’interior d’espais protegits com el Paratge Natural de Poblet, les muntanyes de Prades i el Tossal Gros de Miramar; caminarem per serres divisòries com la serra del Tallat i la serra de Comaverd des d’on admirarem les espectaculars vistes, amb el punt més alt de tot el recorregut, el Cogulló ( 881 m.).

Aquest itinerari és recomanable per a persones acostumades a fer travesses de varis dies. Com que és una ruta circular permet començar i finalitzar en qualsevol lloc i es pot realitzar en ambdós sentits de la marxa indistintament. També es pot plantejar fer-la amb més o menys etapes, tenint en compte els dies de què es disposen, l’oferta d’allotjament, els objectius i la preparació física. Es poden escurçar les etapes utilitzant altres recorreguts senyalitzats, o bé, taxis o trànsferts; i contractar els servei d’un guia acompanyant o de transfert d’equipatge.

Es pot fer a peu amb un total de 105 quilòmetres o en BTT amb un total de 108 quilòmetres. Compta amb 4 variants en els llocs més complicats per al trànsit dels ciclistes (GR®175-1 Figuerola-Prenafeta; GR®175-2 de Montblanc-Les Masies; GR®175-3 Mas d’en Llord-Cap del Coll; i GR®175-5 Puig de Comaverd-Cal Guixó) i una altra que es pot fer tant a peu com en BTT (GR®175-6 per Blancafort i Solivella). Està totalment senyalitzat en ambdós sentits de la marxa amb les característiques marques blanca i vermella de GR (sender de Gran Recorregut), amb pals direccionals ben identificats que, a més a més, incorporen informació del lloc, de l’alçada i la connexió amb d’altres senders GR i PR de la xarxa. També compta amb les infraestructures necessàries: passeres, baranes, escales, etc. per fer més còmoda i segura la caminada.

L'itinerari de La Ruta del Cister GR®175 ofereix el gaudi d’experiències impactants com participar en la pregària de vespres tot escoltant el cant dels monjos de Poblet, després d’haver realitzat una magnifica excursió per les muntanyes de Prades i Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i, l’endemà, una vegada arribats a Vallbona de les Monges, havent travessat les vinyes de la Conca i els sembrats de l’Urgell, participar en les pregàries de les monges i deixar-se embolcallar pels seus cants, o bé caminar per la feréstega carena del Cogulló i les terres planes de l’Alt Camp fins a arribar a Santes Creus i passejar tranquil·lament pel monestir, gaudint de tots els racons, i poder escoltar les llegendes medievals que conten els guies. De ben segur que aquestes vivències, que només en aquesta ruta trobareu, no us decebran.

Recomanacions:

  • Reservar prèviament l'allotjament.
  • Assegurar-se la mitja pensió o pensió completa. Hi ha poca oferta hotelera, de restauració i molts pocs comerços per comprar menjar.
  • És imprescindible portar aigua. Degut a la sequera no us fieu de les fonts que trobareu al llarg del camí.
  • Comprovar la meteorologia prèviament.
  • Evitar fer el recorregut en els dies i mesos més calorosos.
  • Es pot iniciar en qualsevol punt, i en el sentit de la marxa que es vulgui. Tot i així, recomanem fer el recorregut en sentit a les agulles del rellotge.
  • Ciclistes de BTT: hi ha trams poc ciclables amb molta pedra solta i amb desnivell. S’aconsella NO portar alforges de Figuerola del Camp a Prenafeta i de Montbrió de la Marca al Pont d’Armentera. El traçat és exigent.
  • Contracteu el servei de transport de maletes o bicicletes amb l'empresa Drac Actiu tel. 629 21 32 63. Per fer aproximacions i retorns de passatgers podeu contractar els taxis del territori (veure llistat a l'apartat de serveis).
  • Fer atenció als senyals de punt de cobertura 112. En cas d’accident cal indicar el número de la matrícula que figura en el pal de senyalització més proper,  i els cossos d’emergència podran localitzar-nos fàcilment.
 

 Mapa topogràfic de l'itinerari de La Ruta del Cister GR®175 (edició 2021)

 

TRACKS PER A GPS

 Track per a GPS, itinerari principal a peu passant pel Tallat (actualitzat l'any 2018)

Track per a GPS, itinerari principal en bicicleta de muntaya (BTT)

Track per a GPS, itinerari variant GR®175-6 per Blancafort i Solivella (edició 2018) a peu i en BTT

 

CONSELLS

Quan et preparis l'itinerari, no et descuidis el teu Carnet 6T!

Planifca't bé i consulta els serveis

Tria els allotjaments especialitzats 

Decàleg del viatger responsable 

 

ALTRES FORMES DE FER L'ITINERARI

Ara també pots fer el itinerari de La Ruta del Cister GR®175 a cavall.

Consulta directament a les hípiques:

- Centre hípic Rodonyà

- Club hípic Conca de Barberà (Montblanc)

- Hípica Rocaplana


 

arribant_a_belltall_gr175_20180915_cmf.jpeg
cogulloimg-20180922_foto_mf.jpeg
arribant_a_santes_creus_cfotograf_eva_caballe.jpg
arribant_a_poblet_cedgar_rosich.jpg
vallbona_de_les_mongescenric_fonts.jpg
arribant_al_cogullo_2018_cmaite_f.jpeg
fores_gr175_pla_de_la_bassa_img_20180915_mf.jpeg
solivella_gr175-6_2018-06-28_cmf.jpeg
sant_joan-montblanc._gr175.jpg
gr175._barraca_de_lauge_cca.jpg
gr175.coll_de_la_vena-_pnin_poblet.jpg
gr175_foto_j.garces_aemuntanya_rocafort_img_7519.jpg
gr175_foto_j.garces_aemuntanya_santes_creus_img_7208.jpg
cami_del_cogullo_cfrancesc_escoda.jpg
contemplant_la_conca_cramon_bonetbis.jpg
descens_a_prenafetacvanesa_laboria_rc.jpg
gr175_pujant_cogullo_foto_mf20180922.jpeg