Prorrogada! Exposició: "Topografia urbana de tàrrega • segles XV,XVI i XXI" • treball de recerca que detalla la fesomia urbana medieval del centre històric de la vila de tàrrega a Tàrrega

Prorrogada! Exposició:
Data inici: 
dijous 04 juliol, 2019
Data fi acte: 
diumenge 25 agost, 2019

Prorrogada! Exposició: "topografia urbana de tàrrega · segles xv, xvi i xxi" · treball de recerca que detalla la fesomia urbana medieval del centre històric de la vila de tàrrega

Tàrrega reconstrueix en una exposició el seu passat urbanístic medieval. La mostra visualitza un ingent treball de recerca topogràfica que defineix, carrer per carrer i casa per casa, com era l’antiga vila d’entre els segles XV i XVII, a les darreries de l’Edat Mitjana i a principis de l’Edat Moderna. Conjugant fonts documentals històriques i eines tecnològiques de darrera generació, el Museu Tàrrega Urgell ha aconseguit detallar la fesomia urbana medieval del centre històric de Tàrrega i l’herència que n’ha perdurat fins al present. Es tracta d’un treball pioner i referent al món. Si bé ja s’havien usat ortofotos d’alta resolució en façanes d’edificis, mai abans s’havien aplicat a una zona urbana tan extensa i de forma tan exhaustiva com ara s’ha fet a Tàrrega.

En aquest treball han invertit esforços durant tres anys un equip de quatre persones. L’origen rau en una idea de l’historiador Josep Xavier Muntané, el qual ordenà i transcrigué els llibres d’estimes de Tàrrega de l’any 1501 custodiats a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell. Els documents van permetre determinar tots els immobles que integraven la trentena de carrers i places del nucli antic. Seguidament, l’arqueòloga Anna Colet aplicà les planimetries del segle XVI damunt un plànol dels immobles actuals. Això donà peu a l’arqueòleg Oriol Saula a localitzar i documentar els elements arquitectònics de l’època que encara perduren en l’actualitat (voltes, arcades, cellers, columnes,...).

Finalment, Josep Giribet i el seu equip de Calidos van captar fins a 70.000 fotos d’alta resolució de totes les façanes del centre històric de Tàrrega, fent possible alhora una reconstrucció en realitat virtual que també es pot apreciar a l’exposició. La tasca constitueix, per tant, una font de gran valor documental, patrimonial i arxivístic que esdevindrà de referència en el camp de la investigació topogràfica.

 

Adreça: 
Museu Tàrrega Urgell (Carrer Major, 11)
topografia_segle_xv.jpg