Pels antics camins de Les Piles

Pels antics camins de Les Piles

Pels antics camins de Les Piles és un recorregut circular per vells camins  que guarden els secrets de la història del terme de Les Piles i que enllaça els nuclis de Guialmons, Sant Gallard i el despoblat de Figuerola. Es tracta d'una caminada agradable que transcorre entre camps de conreu i petits bosquets, i ens acosta a alguns dels espais d'interès del municipi: la creu de terme de Figuerola, l'església romànica de Sant Salvador, l'església de la Mare de Déu de la Llet i els molins Vell o també de Dalt i el molí Nou o de Baix.

Aquest itinerari segueix un tram de l'itinerari saludable de la Ruta dels molins senyalitzat per l‘ajuntament de Les Piles, senyals del  PR©C21-1  del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i marques blanques i grogues de Petit Recorregut (PR).

Pels més agosarats, es pot allargar segons es vulgui, en direcció a Les Piles o a Santa Coloma de Queralt. Cal prendre especial atenció i respectar els camps de conreu, i evitar els dies de sol i els mesos d'estiu.

L’excursió surt des de Guialmons, un petit llogaret del municipi de Les Piles que es formà a redós del castell, bastit probablement a la fi del segle XI, del qual avui només ne queden algunes restes a la part alta del poble. Segueix el camí de Guialmons a Sant Gallard, travessa camps de conreu i petits bosquets. A mig camí trobarem  l'església romànica de Sant Salvador de Figuerola, un bonic lloc per fer una petita parada. I més endavant el despoblat de Figuerola. Arribarem a Sant Gallart, petit nucli de Les Piles que també es formà a redós de l'antic castell, del qual avui encara resta una casa anomenada el Castell. Al centre del llogaret, hi trobem l'església romànica de sant Josep dedicada a la Mare de Deu de la Llet. Prop del poble es troben els molins Vell o de Dalt i el molí Nou o de Baix. A partir d'aquí, el recorregut no esta senyalitzat per la qual cosa cal prendre especial atenció a les indicacions del quadern de ruta.

Web: 
http://www.concadebarbera.info//quefer/senderisme/guiamons.php
Guialmons©CCCB_0.jpg