Ruta de la Línea de Defensa Republicana L-2. Vallbona de les Monges

Ruta de la Línea de Defensa Republicana L-2. Vallbona de les Monges

Vallbona de les Monges forma part de la línia de defensa republicana L2. La L2 s’estenia des de la Seu d’Urgell fins a Tarragona i pretenia contenir l’avenç de les tropes franquistes durant la Guerra Civil Espanyola.

La construcció de la L2 es va efectuar l’estiu del 1938 i la van dur a terme els presoners del batalló disciplinari de Vallbona, majoritàriament militars de l’exèrcit franquista d’origen gallec, capturats a la batalla de Terol. Estaven reclosos al Monestir de Sta. Maria de Vallbona.

L’entorn de Vallbona ha variat molt poc en els darrers 70 anys. Els cultius són els mateixos: oliveres, ametllers i vinya, així com la zona boscosa. El traçat de la carretera és el mateix, i abans s’utilitzava per esperar l’arribada de les tropes. Els boscos de Montesquiu estan plens de trinxeres. Les trinxeres es construïen en ziga ziga per augmentar la protecció en cas d’atac aeri.
En el terme de Vallbona es poden trobar també nius fusellers i observatoris d’artilleria, que sortosament no es van haver d’utilitzar mai.

El 19 de desembre del 2010, es va inaugurar al Santuari del Tallat de Rocallaura , la L 2. Són 26 Km indicats amb més d’un centenar de senyals que van des de Vallbona de les Monges fins al santuari del Tallat de Rocallaura, passant per 7 punts d’interès que il·lustren búnquers, nius fusellers i trinxeres. Es tracta d’un conjunt de fortificacions úniques a Catalunya i un exemple de l’esforç de frenar l’avanç de les tropes franquistes a Catalunya.

Web: 
https://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=6311632
Fitxers adjunts: 
ruta_linia_defensa.jpg