Paratge Natural de Poblet (Conca de Barberà)

Paratge Natural de Poblet (Conca de Barberà)
Situat als termes municipals de Vimbodí i Poblet i de l’Espluga de Francolí, és un espai de protecció especial molt lligat a la història del monestir de Poblet.

 

El Paratge Natural de Poblet té una vegetació molt variada i frondosa: pins blancs, pinasses, pins rojos, alzines, roures de fulla petita, castanyers, cedres, avets, oms, serveres, arboços i fins i tot algunes sequoies. De la massa forestal en destaca la roureda de roure reboll, per ser l’única existent a Catalunya i la presència de teix i boix grèvol, espècies protegides.

Pel que fa a la fauna, hi podem trobar algunes de les àligues i dels mussols més representatius de la muntanya mediterrània, cabirols, porcs senglars, genetes, toixons, esquirols, conills, llebres, guineus entre moltes d’altres espècies.

A la riquesa natural que conté el bosc de Poblet, cal afegir-hi l’important llegat cultural i arquitectònic com són els pous de gel, les cases forestals o les antigues carboneres.

L'excursionisme és la principal activitat de lleure que es pot realitzar a l'àmbit del Paratge Natural de Poblet. El sender de gran recorregut GR175 La Ruta del Cister, senyalitzat amb franges blanques i vermelles, travessa bona part del Paratge com el GR171 i les seves variants. Alhora, hi ha tres itineraris senyalitzats (l'Alzinar de la PenaHistòria del Bosc de Poblet i Teixeda i Roureda del Roure Reboll), especialment indicats per a fer unes caminades amb seguretat per l'espai natural. Tot sovint s’organitzen rutes guiades gratuïtes pels indrets més destacables de l’espai.

43_135844.jpg
Els frares encantats.jpg