Orígens i història

Orígens i història

Els consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell, l’any 1989 van iniciar la col•laboració institucional per a la promoció de La Ruta del Cister, per aprofitar l’atractiu cultural i turístic que ofereixen el tres monestirs cistercencs de la Catalunya Nova i els 65 municipis de les tres comarques. Aquesta col•laboració es concreta amb la creació de La Ruta del Cister.

L’any 1996 el Centre Excursionista la Xiruca Foradada crea el sender Pels camins dels monestirs. L’any 1998 els tres Consells Comarcals s’interessen en el recorregut, el senyalitzen amb pals de senyalització rural i l’incorporen dins a la promoció de La Ruta del Cister, com a nou producte turístic de senderisme que l'anomenen GR175, La Ruta del Cister. El 1999 el recorregut és homologat com a sender de gran recorregut amb el número 175, reconegut dins l’àmbit de la FEDME i de la Era (European Ramblers Association).

L’any 2007, el Centre Excursionista la Xiruca Foradada, entitat cuidadora del sender i qui fa el manteniment de la senyalització horitzontal, presenta una millora de la senyalització vertical que respon als canvis que s’han anat produint durant aquests deu anys d’ençà de la seva creació al llarg de la ruta: asfaltat, infraestructures viàries, parcs eòlics, ampliació de camins carreters, urbanitzacions, etc.

Els anys 2008 i 2009, els consells comarcals duen a terme una nova reforma de tota la senyalització vertical en resposta a aquesta petició, i s’instal·len passeres, baranes, en els punt més conflictius i uns ecocomptadors per al recompte dels usuaris. 

En el tram en què el GR175, La Ruta del Cister transcorre pel Paratge Natural de Poblet, aquest en regula el seu ús públic i la senyalització, entre d’altres, ja que n’exerceix les competències. És voluntat del Paratge Natural de Poblet col•laborar amb La Ruta del Cister en tot el que estigui al seu abast, especialment quan el sender entra dins l’espai natural de protecció especial.

A finals de l’any 2009 es crea el Carnet 6T amb la participació i col·laboració de diferents establiments turístics del territori amb l’objectiu de dinamitzar el territori i promocionar el sender com un producte turístic de senderisme a La Ruta del Cister.

L’any 2010 es crea la Comissió del GR175 La Ruta del Cister com un òrgan de participació pública i privada que té com a objectiu principal convertir el GR175 La Ruta del Cister en un producte turístic conegut i reconegut, liderat i coordinat per l’òrgan gestor de La Ruta del Cister.

 

La Comissió del GR175 està integrada per:

- un representant/tècnic del Consell Comarcal de l’Alt Camp

- un representant/tècnic del Consell Comarcal de la Conca de Barberà

- un representant/tècnic del Consell Comarcal de l’Urgell

- un representant del Centre Excursionista de la Xiruca Foradada

-  un representant del Paratge Natural de Poblet

 

Anualment, els consells comarcals fan una diagnosi sobre l’estat de la senyalització vertical que s’inclou en el pressupost anual de La Ruta del Cister.

El traçat del GR175, La Ruta del Cister uneix els 3 monestirs cistercencs de les nostres comarques (Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges) i travessa els municipis de: Aiguamúrcia (monestir de Santes Creus), Pla de Santa Maria, Figuerola del Camp, Montblanc, l’Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet (el monestir de Poblet), Vallbona de les Monges, Rocallaura, Passanant i Belltall, Forès, Rocafort de Queralt, Montbrió de la Marca (Sarral), Cabra del Camp i el Pont d’Armentera.

RESERVAR

 

 

 

Videos: 
TV3 - GR Terres del sud - La ruta del Cister, cap. 1, any 2013
TV3 - GR Terres del sud - La ruta del Cister, cap. 2, any 2013
gr.jpg
1_logo_cister_25anys_blanc_petit.jpg
logo_xiruca_petit1.jpg
logo_paratge_natural_de_poblet_petit1.jpg