La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol obre al públic gratuïtament el darrer dissabte de novembre i desembre

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol obre al públic gratuïtament el darrer dissabte de novembre i desembre

·         El dissabte 30 de novembre i el dissabte 28 de desembre, el jaciment obrirà les seves portes i a les 12 h s’organitzarà una visita guiada gratuïta.

·         Es podrà visitar la nova museografia del centre de visitants i l’audiovisual Atanagrum que mostra, amb la bellesa plàstica de les il·lustracions del dibuixant Albert Àlvarez Marsal i del rigor científic aportat pels experts arqueòlegs, l’epicentre que va ser el jaciment en el context de la Segona Guerra Púnica.

 

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol obrirà al públic gratuïtament els darrers dissabtes dels mesos de novembre i desembre amb l‘objectiu de facilitar l’accés a la ciutadania i donar a conèixer el jaciment. Així, el dissabte 30 de novembre i el dissabte 28 de desembre el jaciment obrirà les seves portes de forma gratuïta, de 10 a 14 h, i a les 12 h organitzarà una visita guiada també gratuïta.

 

Una proposta amb què es vol garantir l’obertura al públic del jaciment i amb la qual es vol contribuir a valorar un dels assentaments més notables i ben conservats del poble ibèric dels Ilergets. Igualment es mantindran les visites de pagament amb reserva prèvia amb l’objectiu de facilitar l’accés dels visitants al jaciment durant tot l’any.

 

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol és considerada és un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya. Segons els especialistes és un dels centres urbanístics més destacats de la cultura ilergeta. Les investigacions evidencien que es tractava d’un centre polític i econòmic de primer ordre, fet que fa pensar que es podria identificar amb l’antiga ciutat d’Atanagrum, la capital dels ilergets segons l’historiador romà Titus Livi.

 

Un equipament renovat

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural ha renovat durant l’any 2019 la museografia del centre d’acollida de visitants de la Ciutat Ibèrica del Molí de l’Espígol amb l’elaboració de nous continguts interpretatius i la creació d’un audiovisual que explica la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni.

 

El projecte de renovació museogràfica ha consistit en l’elaboració d’un nou discurs museogràfic i la instal·lació de nous plafons expositius del centre. Els textos, escrits en català, castellà, anglès i francès, resumeixen els trets culturals dels anomenats pobles ibers, expliquen la història del poble ilerget i exposen les característiques urbanístiques de la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol.

 

Un dels aspectes destacats del treball ha estat l’elaboració d’una recreació hipotètica de la ciutat ibèrica del Molí d’Espígol, realitzada pel dibuixant Albert Àlvarez Marsal. La imatge de la ciutat es basa en els resultats de les campanyes arqueològiques i en les interpretacions que han fet els arqueòlegs i és un recurs de primer ordre per millorar la comprensió del jaciment. El projecte s’ha completat amb l’elaboració de l’audiovisual Atanagrum.

 

Audiovisual Atanagrum

L’audiovisual, que porta per títol Atanagrum, explica la història dels ilergets per sobreviure a la guerra que enfrontava les dues grans nacions de l’època: Roma i Cartago. En concret relata la història d’aliances, traïcions i enfrontaments que van protagonitzar els dos mítics cabdills ilergets Indíbil i Mandoni. Els ilergets eren el poble ibèric que habitava les planes dels rius Segre i Cinca. Les fonts clàssiques en parlen des del segle VI aC. i els coneixem a través dels llibres d’història grecs i romans que expliquen la seva implicació en les grans guerres del seu temps i, sobretot, durant la Segona Guerra Púnica que va enfrontar Roma i Cartago pel domini del Mediterrani. El desenllaç de la guerra i les revoltes fallides d’Indíbil i Mandoni, van fer que finalment els ilergets fossin sotmesos i romanitzats. Tràiler: https://youtu.be/RknZoMxEiPA

 

Més informació i reserves

reservesmonuments.acdpc@gencat.cat  | Telèfon: 977 63 83 29


Preus:

  • Tarifa normal: 3,00 €
  • Tarifa reduïda: 2,00 €
    Nens de 7 a 12 anys / Grups a partir de més de 20 persones /Carnet Jove/Tarifa gratuïta a menors de 7 anys.
Adreça: 
La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol
Telèfon: 
977 63 83 29
E-mail: 
reservesmonuments.acdpc@gencat.cat
img_4784.jpg