GR171-5 Forès a Montblanc

GR171-5 Forès a Montblanc

Punt d'inici i final: Forès - Montblanc

Distància: 21 km.

Tipus de ruta: lineal.

Nivell de dificultat: moderada.

Desnivell acumulat: 109 m de pujada i 549 de baixada.

Marques de seguiment:  senyalitzada amb senyals del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i marques blanca i vermella. Connexió amb els senders GR®175 La Ruta del Cister, PR®C21 i GR®171.

El sender segueix generalment per pistes, camins carreters i corriols en bon estat. Alguns trams, els més propers al riu de la Salada, són de senders amb escassa vegetació. La resta del recorregut és per camins carreters, alguns bocins per bosc amb ombra i d’altres entre camps de cereals i vinyes. La baixada és força pronunciada a la sortida de Forès i que se suavitza al llit del barranc de la Salada. Tot i així la morfologia del terreny, amb turons i petits torrents, ens obliga a fer lleus pujades i baixades. 

És de gran rellevança, al terme de Sarral, les parets centenàries que presenten una curiosa forma de col·locació de les pedres anomenada “opus espicatum”, que en català vol dir “en forma d’espiga”. Les cingleres d’on es treia el guix pels forns de Rocacorba i més endavant, la vegetació de ribera del torrent de la Salada, on s’alça una presa romana de derivació que elevava el nivell de l'aigua, desviant-la cap a un canal. Es conserva només la part dreta del dic, del qual es poden veure cinc filades esglaonades de grans carreus de pedra. Va ser utilitzada a l'època romana i a l'edat mitjana. Prop de la resclosa poden trobar-se altres restes de l'època romana. Finalment, els cellers modernistes, i les vistes que es contemplen des dels punts més elevats com Forès, Ollers, els plans de les pedreres de Pira o la Guàrdia dels Prats.

Web: 
http://www.concadebarbera.info/quefer/senderisme/foresmontblanc.php
fores.jpg