Ribera de Ondara (l'Urgell)

Ribera de Ondara (l'Urgell)

L'Urgell està situat al bell mig de les terres de ponent, a la Depressió Central de Catalunya , amb una altura mitjana de 350 metres.

La comarca de l'Urgell limita al nord amb la Noguera, delimitada per la serra i el poble de Montclar que formen un illot deslligat, rodejat d'altres comarques. Al nord-est, la Segarra, amb el seu relleu tossalenc tan característic, poblada 'ametllers i cereals i dels quals s'impregna la major part de les riberes dels rius 'Ondara i Sió, entre les zones de Tàrrega i Agramunt; la Conca de Barberà i les Garrigues al sud, on s'accentuen els relleus i s'hi fan forts els pendents, entre el serpenteig del riu Corb i els conreus de vinyes i oliveres. A l'oest, el Pla 'Urgell, regat i pròsper, les aigües del qual arriben, bàsicament, pels volts de la zona de Bellpuig.

S'hi diferencien clarament tres subcomarques molt delimitades. Al nord, la RIBERA DEL SIÓ, amb Agramunt com a població principal. La RIBERA D'ONDARA, amb un paisatge segarrenc amb Tàrrega, com a centre destacat i capital comarcal, i a l'est, LA PLANA D'URGELL, amb Bellpuig, com a població important.

RIBERA D’ONDARA

A l'altre costat, trobem el riu d'Ondara que és el més petit que travessa la comarca. La seva conca queda sovint desdibuixada per contínues filtracions i punts de surada que provoquen inundacions sobtades enmig de camins, cases o conreus. Neix a la Segarra i s'introdueix lentament a l'Urgell pel Talladell, poble agregat de Tàrrega. El riu és perceptible als termes de Tàrrega, Vilagrassa i Anglesola.

ribera d'ondara_1.jpg