La plana d'Urgell (l'Urgell)

La plana d'Urgell (l'Urgell)

L'Urgell està situat al bell mig de les terres de ponent, a la Depressió Central de Catalunya , amb una altura mitjana de 350 metres. 

La comarca de l'Urgell limita al nord amb la Noguera, delimitada per la serra i el poble de Montclar que formen un illot deslligat, rodejat d'altres comarques. Al nord-est, la Segarra, amb el seu relleu tossalenc tan característic, poblada 'ametllers i cereals i dels quals s'impregna la major part de les riberes dels rius 'Ondara i Sió, entre les zones de Tàrrega i Agramunt; la Conca de Barberà i les Garrigues al sud, on s'accentuen els relleus i s'hi fan forts els pendents, entre el serpenteig del riu Corb i els conreus de vinyes i oliveres. A l'oest, el Pla 'Urgell, regat i pròsper, les aigües del qual arriben, bàsicament, pels volts de la zona de Bellpuig.

S'hi diferencien clarament tres subcomarques molt delimitades. Al nord, la RIBERA DEL SIÓ, amb Agramunt com a població principal. La RIBERA D'ONDARA, amb un paisatge segarrenc amb Tàrrega, com a centre destacat i capital comarcal, i a l'est, la PLANA D'URGELL, amb Bellpuig, com a població important.

LA PLANA D’URGELL

La plana d’Urgell es concentra a la zona de Bellpuig, i també segueix el Canal d’Urgell que rega els cultius de la zona, majoritàriament arbres fruiters ( pomes, peres, prèssecs...). 

La ribera del riu Corb, a la banda sud de la comarca, és l'altra zona diferenciada. Aquest riu deu el seu nom a les múltiples giravoltes que fa i desfà al llarg del seu camí. Travessa la zona urgellenca més boscosa i abrupta i les comarques veïnes de la Segarra, les Garrigues, la Conca de Barberà i el Pla d'Urgell. Els paisatges i els silencis que es descobreixen a la conca del Corb fan de les seves contrades una de les més interessants de la zona.

plana d'Urgell1.jpg
vall del Corb.jpg